In 1989 bood mevrouw Huenges haar oude bedrijfspand aan de Tongelresestraat in Eindhoven te koop aan bij DAF. Hier was vroeger de bierbrouwerij van Huenges (brouwerij De Valk) gevestigd. Dit was voor DAF historisch gezien een uitstekende plek voor de vestiging van een DAF museum, daar Hub van Doorne van de heer Huenges het startkapitaal van 10.000 gulden leende om een eigen smederij/reparatiewerkplaats te beginnen. Hij huurde van Huenges tevens een ruimte om zijn werkzaamheden, die in Deurne begonnen waren, voort te zetten. Dus...historische grond. DAF kocht de grond + opstallen begin 1990.
In juli 1990 werd een bouwplan bij de gemeente ingediend voor de renovatie van het oude bedrijfsgebouw en de bouw van een grote expositiehal.
Maar het betekende ook dat het lot van het DAF Museum in Glanerbrug bezegeld was.
Op maandag 6 januari 1992 is het zover, er kan met de inrichting begonnen worden!! Tijdens de bouwwerkzaamheden was er natuurlijk al het nodige voorbereid: Oscar Wibaut had al enkele malen de diverse clubs van oud-daffers bezocht ( DAF had vroeger een groot aantal clubs voor het personeel onder z'n hoede van kaartclub tot dahliaclub), om mensen te werven als vrijwilliger. Er kwamen er wel 100 in de eerste week. Er bleven zo'n 35 mensen over die zich wel regelmatig wilden inzetten voor het museum. Deze mensen ( zie Startpagina- Medewerkers) hebben zich enorm ingezet. Onder de leiding van Rob Lammers die altijd wel een klusje had of vond , kwam men tot grote prestaties: Iedereen wist dat op 10 mei het museum zover klaar moest zijn, omdat het afscheidsfeest van de heer A. v.d. Padt (Voorzitter Raad van Bestuur)
in het museum plaats moest vinden, als tegenprestatie van de goedkeuring voor het museumproject.
Oscar Wibaut had ook een zeer infentieve "kunstenaar" in de arm genomen: Albert de Leur ex Daffer/Volvo Born, maar daarnaast groot kunstenaar en maquette bouwer. Albert ging o.a voor de lay-out zorgen. Vaak een tegenpool van Rob, want een kunstenaar tegenover een museumfreak!? Daarnaast werden er natuurlijk door Ab Hoffman en Peter Kleiberg (DAF SP&A) en de Stuurgroep/Stichtingsbestuur allerlei zaken geregeld die nodig waren voor een degelijke exploitatie en realisatie van het museum.
De "opleveringsdatum" werd gehaald, maar vraag niet hoe! Van 's morgens vroeg tot 's avonds echt laat werd er gewerkt door mensen uit het Eindhovense en uit Twente. De laatste paar weken werden er zelfs studenten ingehuurd om op 10 mei klaar te zijn. Het laatste weekend : er liep wel 80 man ; de "harde kern" aangevuld met vrienden en kennissen, studenten en alle vrijwilligers uit Twente die waren overgekomen en een laaang weekend bij Rob en Tiny verbleven, die inmiddels in het Grote Bos in Geldrop woonden. Voor de gewone bezoeker stond er een prachtig museum, maar achter de schermen moest er nog genoeg gebeuren om de collectie op peil te brengen.
Het grote werk was voorlopig achter de rug. Maar we waren er nog lang niet! Er moest nog heel veel gebeuren, er waren nog géén vrachtwagens terug gekomen van het dealerproject, dus de collectie was nog erg incompleet. Alhoewel we inmiddels wel de beschikking hadden gekregen over de prachtige privé collectie van de heer Martin van Doorne. De overige lege plekken werden opgevangen met "reservevoertuigen" zoals enkele bruikleenvoertuigen en enkele "winterstallingvoertuigen". De vrijwilligers in Twente en Eindhoven hebben verschrikkelijk hard gewerkt om er iets van te maken! Op 20 en 27 september 1992 mochten de donateurs met hun familie een kijkje nemen naar de voortgang van de werkzaamheden. De toeloop was enorm, de reacties zéér positief, een echte duw in de rug voor de mensen op de werkvloer. Dat geeft moed voor de toekomst. Het museum is nog niet klaar voor de officiëele opening, maar er komt al wel regelmatig groepsbezoek vanuit DAF. Allemaal positieve reacties.
Er komt ook ander bezoek: Het museum blijkt een enorme trekpleister te zijn voor grote happeningen zoals productpresentaties, bedrijfsfeesten etc etc. Het Eveluon is gesloten en "Eindhoven" en omgeving zoeken representatieve ruimte. Die bleek het museum te hebben. Het was goede reclame en het bracht geld op maar....Wie mocht er zorgen voor de ruimte....Rob Lammers en enkele vrijwilligers, die wel een keer wilden helpen. Dat ruimte maken bestond uit het hele middengedeelte ontruimen, dus met de consequentie dat er nooit een mooie vaste presentatie van de museumcollectie gegeven kon worden: Alles in op de vloer moest op "wieltjes" staan, om zo snel mogelijk verplaatst te kunnen worden.
Vaak tegen de middag kwamen de mannen van de tafels, stoelen, geluid, verlichting, podium etc etc.( meerdere vrachtwagens vol). Even later kwam de cateraar zijn keuken neerzetten en bedrijfklaar maken. (ook vaak enkele vrachtwagens). U kunt zich voorstellen hoeveel vreemd volk er dan door het museum liep : Allemaal baasjes: WIJ hebben het museum afgehuurd!!.
Na de happening 's avonds laat moest alles weer opgeruimd worden. CSU uit Uden kwam meestal met een grote ploeg alles weer schoonmaken en gemiddeld tussen 2 en 4 uur 's nachts mochten Rob en de vrijwilligers alles weer op z'n plaats zetten, want de volgende morgen moest het weer een museum zijn voor de groepsbezoeken van DAF. Het had toch ook wel een voordeel.. we konden vaak mee eten, de keuken had vaak genoeg over en we hadden toch geen tijd om naar huis te gaan dus....Wat een geluk! Fijn toch, beter dan 's avonds thuis zitten!?
Dit gebeurde regelmatig, alleen de vrijwilligers haakten af. Laat "ze" zelf maar trekken met die auto's ben jij gek , is dit een museum in een feestzaal, of is dit een feestzaal in een museum ? Ook de Eindhovense horeca ging protesteren, want ook de kleinere happeningen gingen inmiddels vaak aan hun neus voorbij ; het museum trok veel klandizie weg en had niet eens een horecavergunning. Daar had Rob's nieuwe baas wat op bedacht: Rob was manager en sleutelhouder dus.... Rob MOEST maar een horecaopleiding volgen. Zo was er altijd wat te beleven onder het nieuwe "bewind": Wat er stond aan voertuigen was goed en BLEEF staan, nieuwe aanwinsten GÉÉN, we hebben oud ijzer genoeg, Het Dealer Project afhandelen: JIJ BLIJFT HIER!! Rob en enkele vrijwilligers waren niet langer van plan om nog naar de pijpen van die Harlekijn te dansen! Commanderen doen ze toch in het leger!? Waren Ab Hoffman en Peter Kleiberg er nog maar!! Vanaf 6 jan. 1992 was het wel ieders doelstelling geweest met een resultaat dat gezien mocht worden: Een mooi DAF Museum.
Maar met die nieuwe "baas" kon het in Eindhoven nooit een museum worden met de doelstelling die wij
nastreefden : Een mooi, interessant en compleet DAF Museum.
De droom van Rob én de medewerkers van het eerste uur was uit!!
P.S: Alle feiten betreffende het DAF Museum Eindhoven hebben betrekking over de periode t/m januari 1995.
Hieronder enkele foto's van het DAF Museum in Eindhoven tot begin '95
1e opstellingsoverzicht vlak voor de opening.
A 13 BA Bovenleidingwagen GVA Arnhem.
A 15 D met teersproeiinstallatie NWM Uithoorn. Bewust ongerestaureerd. Zo worden ze vaak gevonden.....
A 16 BA ladderwagen Brandweer Deventer.
B 62 met hefinstallatie voor vliegtuigen, geheel gerestaureerd door Harm Boerma en zijn ploeg studenten.
DAF A 1900 DS D'n Cyriel DAF Bergen op Zoom.
DAF G 1300 DA roltrommel 1964. Gemeente Woerden.
DAF Hoofdstukken vertaald in ordners, een mooi idee van Albert de Leur.
DAF V 1600 C 1959. Shell Pernis.
De A 10 politiebus ging van Eindhoven naar Enschede toen naar Glanerbrug en jááren later weer naar een prachtig onderkomen in Eindhoven.
De B 1500 DL touringcar van Dijk Smilde ging ook op reis van Glanerbrug naar Eindhoven.
DAF A 13 DA Wirelinewagen NAM Schonnebeek.
Gelukkig ook door van Doorne bewaard, deze byzondere DAF Formule 3 racewagen.
De compleet ingerichte gaanderij vlak voor de opening in Eindhoven, helaas bij werkverlichting. Héél Glanerbrug lijkt wel in beeld!
De D 50 (Vroeger van een Zeeuwse aardappelhandelaar) ging van Glanerbrug via DSD Doetinchem, waar hij een check-up kreeg door naar Eindhoven.
De DAF TB 160 stadsbus met Verheul carrosserie van de TET (Twensche Elektrische Tramwegmaatschappij uit Enschede) kreeg na jaren eindelijk een rit aangeboden van Glanerbrug naar Eindhoven.
De G 1600 DA roltrommel van BFI mooi gerestaureerd, maar die kleuren op een wagen uit de zestiger jaren.....
De eerste opstelling in het nieuwe Eindhovense DAF Museum zag er prima uit.
DAF A 16 DD met kipper van Oerlemans uit Hoogerheide..
De eerste personenwagen die van de produktieband liep is deze DAF 600 type 222.
Byzondere A 1300 P van de gemeente Almelo. Het is een RHD uitvoering met een zéér byzondere achteras construktie.
DAF G 1600 DA brandweer Amsterdam, later Bedrijfbrandweer Bloedtransfusiedienst Amsterdam.
De militaire hoek in wording: Twee staan er al : de 1527 en de 314.
De NAT 2800 Parijs Dakar 1982 heeft al een plekje in het nieuwe museum gekregen.
Klaas Boensma zet bij de 4401 nog even de puntjes op de i.
De Parijs-Dakar X 1 heeft al twee keien verzameld voor zijn omgeving.....
De Regenjas uit de van Doorne collectie werd volledig gerestaureerd door Hans Schutte en kreeg een eervol plaatsje op de gaanderij.
De Turbo Twin 2 in zijn originele RAI stand, die gelukkig door Twente bewaard was gebleven.
Deze A 1300 P van de gemeente Almelo, werd gebouwd als trekker, door DAF zelf vóór de aflevering verbouwd tot A chassis t.b.v een veegmachine opbouw.
Deze Koninklijke DAF Kini werd ook beschikbaar gesteld voor het nieuwe museum.
Deze mooi gerestaureerde AZ 1900 DS van Maathuis uit Enschede, staat nu te pronken in Eindhoven.
Fred Klerks heeft de kelder werkelijk prachtig ingericht.
Openingsfolder van het Eindhovense DAF Museum.
DAF T 50 met originele slaapcabine. Voorheen Montélimar Nougat/Bergen op Zoom. Bewust ongerestaureerd!!
Dit ware kunstwerk stond eind 1994 nog in de showroom van DAF aan de Geldropseweg.
DAF F 5 fuseegestuurde aanhanger met noodstroomaggregaat van de PTT uit Hengelo, kon na een kleine poetsbeurt zo van het Glanerbrugse naar het Eindhovense DAF Museum.
DAF V 1600 BA kraanwagen CLM Meppel. Had in Glanerbrug de primeur om een PD wagen te hijssen!
DAF FT 2800 DKTD in jubileumuitvoering. Boerman Transport Hardinxveld-Giessendam.
DAF G 1600 vuilniswagen met roltrommel in de Spitman kleuren (later BFI)
Hét cafe van het DAF Museum, hier mocht een deel van de verzameling DAF emailleborden van Rob wel even hangen, als het maar niet in de openbare ruimte was!
Na maanden ploeteren door velen, was dit het voorlopige resultaat op de benedenverdieping in 1992.
DAF P 300 proto uit de van Doorne (Smidse) collecie op de gaanderij.
DAF T 1300 DA met DAF Losser met kolencontainer. Mooi gerestaureerde combinatie. Voertuig van 1960 de cabine is van 1967!!
Test van de sfeerverlichting in de hal. Als de TL's uitgingen, wist U niet wat U zag!!
1e opstellingsoverzicht vlak voor de opening.
naar begin pagina
startpagina