DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Het DAF Museum aan de Bentstraat in Glanerbrug

Op 24 juni 1985 werd een grote stap voorwaarts gezet betreffende het onderkomen voor het nieuwe DAF Museum. Op die datum werd door Rob Lammers het pand aangekocht van de gemeente Enschede en vond "de sleuteloverdracht" plaats om de museumactiviteiten te continueren en vanzelfsprekend uit te breiden! Het pand was ruim 2 maal zo groot (2500m2) en had ook nog eens de beschikking over ruim 1500 m2 "parkeerplaats"!. Ruimte... het toverwoord voor een museumcollectie van onze omvang. Maar eerst weer een enorme berg werk; U las al "sleuteloverdracht", maar dat was in feite symbolisch want iedereen kon door het inmiddels verdwenen toegangshek en de verdwenen ramen en deuren zo naar binnen! Het pand had vijf jaar leeg gestaan en diende als speelplaats voor de "jeugd".

De klus werd uitgevoerd door bijna dezelfde vrijwilligers (enkelen moesten Enschede draaiende houden!!), dus die stond haar mannetje en keek nergens meer tegen op!!. Al gauw kwamen er mensen "van de Brug" zoals Glanerbrug in de volksmond heet, hun hulp aanbieden. De meesten traden toe tot de vaste ploeg vrijwilligers. Het pand knapte zienderogen op en de officieele opening vond plaats op 15 maart 1986 door de loco-burgermeester van Enschede de heer W.B van Dragt.

Wederom enorm veel belangstelling van zowel bezoekers als de pers. Grote stukken in de krant over hoe, wat en waar. De toeloop was ongekend. Het museum had nu ook ruimte om ruilbeurzen te organiseren: elke 2 maand een zeer druk bezochte modelauto ruilbeurs, af en toe een kentekenplatenruilbeurs, en een treinen/modelautoruilbeurs. Ook was er nu ruimte om speciale evenementen te organiseren.. Zo hadden we o.a een uitgebreid evenement op touw gezet rond de militaire producten die DAF ooit bouwde, een item over de Paris Dakar voertuigen (MET de voertuigen!!!), een expositie van een beeldend kunstenaar die al haar poppen tussen de voertuigen ten toon stelde, een expositie van honderden oude bromfietsen van Albert Hoekman, een tentoonstelling van Nederlandse vrachtwagenmerken, en een tentoonstelling over Kromhout.

De belangstelling voor het museum groeide met de dag. Veel positieve artikelen in de pers. Diverse verslaggevers van kranten en vooral autobladen en zelfs de televisie kwamen voorbij om verslag te doen van onze passie om de DAF"s te bewaren. Donateurs melden zich spontaan, mede door de 10 % korting op artikelen uit de grote museumwinkel en altijd gratis toegang met het gezin. Het liep goed; veel bezoekers en ruim 800 donateurs in de loop der jaren. Daarnaast was het museum er qua collectie stevig op vooruitgegaan, met man en macht werden voertuigen gerestaureerd om zodoende te kunnen laten zien wat we in onze mars hadden.

In 1990 werd bekend, dat DAF een grondstuk + oude bierbrouwerij kon aankopen in het Eindhovense. Dit was voor DAF een historische plek, want hier was Hub van Doorne ooit begonnen als smid. Men wilde hier graag een DAF Museum vestigen. Dit kwam rauw op het dak van "Glanerbrug" alhoewel men in het achterhoofd wel wist dat dit ooit ging gebeuren en Rob Lammers goede afspraken met DAF had gemaakt qua funktie, vrijwilligers en collectie, maar toch.... Na de eerste schrik werden (bijna) alle emoties aan de kant gezet : Dit was toch eigenlijk het doel: Een prachtig DAF Museum en nu was er de grootste kans ooit. DAF had dan wel bijna geen know how meer van de oude producten, laat staan dat er op een oude oplegger na, ooit iets buiten het archief om bewaard gebleven was, maar kon op ander gebied weer bijdragen aan het museum. Het DAF Museum in Glanerbrug had helaas zijn langste tijd gehad en kon alleen nog maar hopen op een goede toekomst in Eindhoven.


Hieronder enkele foto's genomen in het DAF Museum.

.

Alle types personen- en bestelwagens waren aanwezig in Glanerbrug.

 

 

n nog een paar foto's:

.

Had het DAF Museum in Glanerbrug een gezellige en mooie winkel of niet!!


Evenementen in Museum

Hieronder enkele foto's van evenementen in het DAF Museum.

Albert Hoekman (r) en Rob zijn klaar met het inrichten van de bromfiets expositie. (41K)

Albert Hoekman (r) en Rob zijn klaar met het inrichten van de bromfiets expositie.


Lubbe Wolters (l) en Henk Veenstra tijdens een modelautoruilbeurs, die om de  2 maand  in Glanerbrug gehouden werd.. (62K)

Lubbe Wolters (l) en Henk Veenstra tijdens n van de modelautoruilbeurzen , die om de 2 maanden in Glanerbrug gehouden werd.


De tapisire van voorheen Marbe Gelco uit Nijmegen is overgenomen door Duijghuijzen en krijgt een plaatsje in Glanerbrug. (68K)

De tapisire van voorheen Marbe Gelco uit Nijmegen is overgenomen door Duijghuijzen en krijgt een plaatsje in Glanerbrug.


De oude Kromhout van Duijghuijzen krijgt ook een plaatsje tijdens de Kromhoutweken in het DAF Museum. (50K)

De oude Kromhout van Duijghuijzen krijgt ook een plaatsje tijdens de Kromhoutweken in het DAF museum.


De Kromhout heeft een plekje gekregen, nu de aankleding nog. (51K)

De Kromhout heeft een plekje gekregen, nu de aankleding nog.....


De trekker heeft nog het originele oude Kromhout embleem. (56K)

De trekker heeft nog het originele oude Kromhout embleem.


1602 (59K)

De Turbo Twin 2 wordt door de Rooij gebracht, om deel uit te maken van een Paris-Dakar evenement dat in het Twentse DAF museum zal plaatsvinden.