DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Het eerste DAF Museum aan de Haaksbergerstraat in Enschede

Het eerste ooit voor het publiek toegankelijke DAF Museum werd op 5 mei 1984 officieel geopend. Jaren van noeste arbeid waren er aan vooraf gegaan.. Allereerst natuurlijk de collectie voertuigen, die op een behoorlijk peil gebracht moest worden om aan het publiek te kunnen tonen. Een enorme klus, die door veel vrijwilligers uit Enschede en omstreken ter hand werd genomen.Tegelijkertijd moest het zojuist verworven museumpand een flinke opkapbeurt ondergaan. Ten eerste moest het museumpand aan de eisen van politie en brandweer voldoen. Alles moest schoongemaakt en geschilderd worden, ruiten in het dak vervangen worden etc etc. Een race tegen de klok, want in de pers hadden we al een openingsdatum genoemd, die we ook wel heel graag wilden halen, want het pand kostte wel even 1000,00 gulden in de maand. In die tijd een behoorlijk bedrag zeker voor een stichting zonder subsidie. Mede dankzij de donateurs, die we toen al hadden, hebben we het gered.

Het museum ging op tijd open!!. Op 5 mei 1984 opende Tiny Lammers het museum. De toeloop was enorm, boven verwachting! We wisten inmiddels wel, dat er veel DAF liefhebbers waren, want het donateurs aantal liep gestaag op, maar zo'n toeloop hadden we nooit verwacht. Een enorme duw in de rug van de vrijwilligers, na de zware arbeid van de afgelopen jaren c.q maanden

De voertuigen, die in het eerste DAF Museum werden getoond waren erg geliefd bij de bezoekers.. De mannen liepen bijna direct allemaal naar de toen zr zeldzame DAF YA 328 ( bij Defensie waren er genoeg, maar daar kon je als particulier niet bij komen) Daar heb ik vroeger les in gehad, daar heb ik op gereden waren veel gehoorde uitspraken.; weet je nog van dat stokje op de motorkap van de instrukteur wanneer je koppelen en schakelen moest. Als je het verkeerd deed , kreeg jij met het stokje!! En dan oma met haar kleinkinderen. Kijk eens : zo'n dafje hebben wij vroeger ook gehad en daar gingen we ook mee op vacantie naar Duitsland, mogen wij er eens inzitten? Een jonge man, die vol verbazing naar de koffiehoek komt: Nooit geweten dat DAF vroeger al zo'n moderne vrachtauto maakte.. Die daf 2600 wil ik nu nog wel ruilen met de mijne!! Prachtig al die verhalen: Hier was het museum voor bedoeld ; tevreden bezoekers !


Hieronder foto's van het DAF Museum in Enschede

.

Alles was in 1984 al aanwezig: vrachtwagens-bussen-personen- en bestelwagens-aanhangwagens-opleggers etc etc.