DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Evenementen waar wij ons als DAF Museum presenteerden

Het DAF Museum was in het verleden op tal van evenementen te vinden om reclame te maken. Ons eerste evenement waren de chauffeurswedstrijden en chauffeursmarkt in Purmerend in 1979, alwaar we de twee net verkregen gemeente voertuigen showden. De chauffeurs wedstrijden kwamen net zo'n beetje op gang en werden veelal georganiseerd door Truckerclubs. Dus dáár kwam ook de doelgroep, die misschien wel donateur wilde worden. We hebben er inderdaad enige donateurs mogen begroeten, dus we gingen tevreden naar huis: veel reclame gemaakt d.m.v. strooifolders en een paar donateurs erbij!

Naar mate er meer chauffeurswedstrijden kwamen, gingen we dus ook vaker op pad. In het begin vaak met een oude DAF op een dieplader, later ook vaak met een marktkraam erbij waar men stickers, ansichtkaarten en enkele modelauto's kon kopen als ondersteuning van het museum.

Het liep wonderbaarlijk; veel bezoekers aan onze "stand" werden donateur voor 25,00 gulden (ongeveer 12 Euro) per jaar. Dit bedrag was zuiver ter ondersteuning van de opbouw van een DAF Museum. We hadden nog géén beeld van wat er allemaal in de toekomst ging gebeuren: wél plannen!! De donateurs moesten het de eerste tijd doen met een 2 maandelijks informatiebulletin, waarin de voortgang werd beschreven. Gelukkig konden we veel waarmaken, óók dankzij de donateurs (die tenslotte allemaal DAF-liefhebber waren! ), die regelmatig door gaven waar ze misschien wel iets interessants hadden zien staan!

In de zomerperiode hadden we bijna elke week wel ergens in Nederland een evenement waar wij ons presenteerden. We werden nu zelfs gevraagd om met een paar mooie oude DAF's ter opluistering te komen; Als jullie komen, worden de brandstofkosten vergoed. Kon niet beter!

We gaven ook vaak acte de precense bij dealers, b.v. bij een opening van een nieuwe vestiging, dealershow etc. Ook waren we met drie oldtimers te vinden op de bedrijfsauto RAI in Amsterdam ( Jubileum RAI ), en met de van Gend en Loos/NS DAF Losser op de Jaarbeurs in Utrecht ( 150 jaar NS )

Het eerste echt grote meerdaagse evenement was het Truckstar Power Festival wat destijds groots werd opgezet op het circuit van Zandvoort. Wij waren van de partij met twee oude vrachtwagens, een personenwagen en een grote marktkraam. Dit was een geweldig evenement: veel donateurs erbij, veel verkocht én een prachtig weekend voor onze mede-werkers. Alle volgende Truckstar Power Festivals in Zandvoort en later Assen hebben we bezocht, maar nu met een oude vrachtwagen + de infotrailer met marktkraam, waarin men binnen op fotocollages kon kijken wat wij zo allemaal deden én aan materiaal hadden verzameld. Bovendien hadden wij 's avonds een slaapplaats: alle medewerkers wilden wel mee dus....de hele vloer lag vol met luchtbedden. Prachtige weekends, die veel respons opleverden!!

Een ander mooi weekend was op het circuit van Terlanen ( Zolder ) in Belgié waar we op uitnodiging van DAF België aanwezig waren. Hier werden races gehouden met oude race wagens ( Bugatti, Alvis etc.), die mede door DAF België gesponsord werden en wij dus ook reclame konden maken voor ons museum. We togen met een oude brandweerwagen, een torpedotrekker en onze infotrailer naar het circuit. Nu óók Belgische donateurs ? Ja, twee!!. Maar we hebben in dat jaar wel veel Belgische bezoekers in Glanerbrug gehad! Toch weer in de plus.

Als klap op de vuurpijl in 1990 een rit naar Fréjus ( Frankrijk ) aan de Frans/Italiaanse grens!! Die enorme afstand hebben we afgelegd met onze "evenementenvoertuigen": de T 1300 BA met infotrailer, de T 1300 DA met containeroplegger, en onze A 16 BA ladderwagen. Van DAF uit gingen de allernieuwste stadsbus, de 95 Euromaster en de nieuwe 400 in VIP uitvoering mee. Daarnaast reed onze goede vriend Bennie Heisterkamp met zijn Ford vrachtauto uit 1956 met ons mee in de caravaan.

Een heenreis, die 2 volle dagen in beslag nam. De Ardennen werden "genomen" in de tweede versnelling, want onze T 1300 BA + info-oplegger had maar 4 versnellingen en een motortje van 100 PK en kon echt niet harder dan ongeveer 20 km p/u. Dit was de eerste keer, dat we meemaakten, dat een nieuwe DAF 95 met 400 PK óók met 20 km p/u de hellingen op ging: hij reed achter ons!! In Fréjus, ( waar men het 10 jarig bestaan vierde van de Fréjus tunnel ) werden we dan ook onthaald " als ridders van de weg ". Wij waren het enigste merk, dat daadwerkelijk met de auto's rijdend naar het evenement toekwamen, en dan nog wel over zo'n afstand! Men vond het echt een prestatie van mens en machine, wat men ook te kennen gaf in diverse toespraken.

Het was een prachtig groots opgezet evenement: honderden oldtimers, vele toespraken, een galadiner, veel radio en televisie, ministers van diverse landen, ontstellend veel publiek etc.etc. en prachtig weer tijdens de jubileumrit, waarbij alle rijdende voertuigen ( WIJ dus óók!! ) vanuit Modane (F) door de Fréjustunnel ( 13 km ) richting Bardonecchia (I) reden en weer terug.


Hieronder enkele foto's van evenementen waar wij aanwezig waren

.

Het DAF Museum met een verkoop en infokraam én diverse oldtimerdafs op een dealershow, waar we regelmatig te vinden waren.

én nog een paar foto's van het evenement in Fréjus:

.

Even weg uit de oververhitte cabine.