DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Medewerkers DAF Museum Eindhoven

Op maandag 6 januari 1992 is het zover, er kan met de inrichting begonnen worden!! Tijdens de bouwwerkzaamheden was er natuurlijk al het nodige voorbereid: Oscar Wibaut had al enkele malen de Vereniging Gepensioneerde DAF Medewerkers en de diverse clubs van oud-daffers bezocht ( DAF had vroeger een groot aantal clubs voor het personeel onder z'n hoede van kaartclub tot dahliaclub), om mensen te werven als vrijwilliger. Er kwamen er wel 100 in de eerste week. Een totaal andere belevenis dan de ervaringen die we in Twente gewend waren. In Enschede en Glanerbrug groeide het aantal medewerkers langzaam, maar bleef het aantal medewerkers vrij stabiel. In Eindhoven bleven zo'n 35 mensen over die zich wel regelmatig wilden inzetten voor het museum. Twee daarvan Hans Bollen en Willie Overbruggen hadden altijd met de handen gewerkt en wisten dus van aanpakken. Deze mensen hebben zich enorm ingezet om de rest van de "technici" bij te sturen n te helpen. Onder de leiding van Rob Lammers die altijd wel een klusje had of vond , kwam men tot grote prestaties: Niet altijd even makkelijk, want b.v. Jan die alln donderdags kwam en met een klusje begon...zag een week later, dat een ander het klusje had afgemaakt!! De koffiedame : Cis, 's maandags de kopjes in de kast gezet, 's woensdags stonden ze zowaar op een andere plaats....Rob...bemiddelen...Jan bleef , Cis k ! Iedereen wist dat op 10 mei het museum zover klaar moest zijn ( We hadden dus maar een paar maanden de tijd!), daar het afscheidsfeest van de heer A. van der Padt (Voorzitter Raad van Bestuur) in het museum plaats moest vinden.

Oscar Wibaut had ook een zeer infentieve "kunstenaar" in de arm genomen: Albert de Leur ex Daffer/Volvo Born, maar daarnaast groot kunstenaar en maquette bouwer. Albert ging o.a voor de lay-out zorgen. Vaak een tegenpool van Rob, want een kunstenaar tegenover een museumfreak!? Zo vond Albert het uit den boze, dat er in het museum lichtreclames van DAF werden opgehangen. Dit verstoorde de aandacht op zijn kunstwerken ! De inrichtingscommissie ging daarin mee dus...

Rob had ook iemand gevonden uit Eindhoven die wel mee wilde werken aan het project. Fred Klerks, befaamd, berucht, geliefd, verwenst maar bovenal recht door zee DAF verzamelaar en een goede kennis / concurrent van Rob uit het DAF verzamelverleden. Fred presteerde het om de gehele kelderverdieping in zijn EENTJE om te toveren tot een prachtig "modelauto / relatiegeschenkenmuseum". Alles : kasten bouwen, glas snijden, inrichten : Alln!

Met man en macht en van 's morgens vroeg tot 's avonds vaak laat. Regelmatig kwamen de medewerkers uit Twente k even een dagje in Eindhoven helpen. Er moest in de laatste twee maand nog zoveel gebeuren, dat Oscar een studentenvereniging "inschakelde" om bijstand te verlenen. Een tiental studenten gaf hieraan gehoor waaronder Harm Boer, die zich helemaal instelde op de wensen van Rob en deze vertaalde naar de rest van de ploeg. Geweldige samenwerking tussen gepensioneerden en studenten n Harm en Rob!!

Daarnaast werden er natuurlijk door Ab Hoffman en Peter Kleiberg (DAF SP&A) , de Stuurgroep DAF Museum * en het Stichtingsbestuur allerlei zaken geregeld die nodig waren voor een degelijke exploitatie en realisatie van het museum.

We hebben het gered de laatste week: alle gepensioneerden, alle vrijwilligers / medewerkers uit het Eindhovense , iedereen uit Twente, alle studenten ; Op 10 mei 1992 waren : de museumwinkel, het restaurantgedeelte, het kantoor, de gaanderij, "het modelautomuseum" , de werkplaats, het "bruine"caf, en de filmzaal (Tiny Dorn, Jan v.d. Moosdijk en Flip van Glabbeek waren hier de experts!), en de expositiehal etc etc. zover klaar!!

De medewerkers in Eindhoven:

Hans Bollen, Willie Overbruggen, Harm Boerma, Piet Hartog, Tiny Hartog, Tom Heerdink, G. Heerdink, Cis van Glabbeek, Flip van Glabbeek, Jan van de Moosdijk, Huub van Mol, Riet van Mol, Yvonne Pas, Theo van Liempt, Albert de Leur, Cor van Well, Hugo Vossen, Miep Vossen, Ad Verschuuren, Fred Klerks, Lambert Vermeulen, Sjaak Urlus, Theo van Hout, Lambert Hanssen, Jo Hanssen, Rob van Ganswijk, Boub Krger-Mossembekker, Guus Heiligers, Peter Kleiberg, Bart van der Reijden, Frans Bannenberg, A. van Rooy, Tiny Dorn, Jan van de Bos, Piet Bouwmans, C. Moolenaar, Klaas Boensma, Robin van Loon, Klaas de Roo, Johan Buning, Theo Geltink, Patric Koster, Alie Wolters, Jans de Roo, Tiny Lammers en Lubbe Wolters

Dankzij de geweldige inzet van bovenstaande medewerkers werd een byzonder gebouw een prachtig DAF Museum!!

Da ge bedankt z d witte war!

* Stuurgroep DAF Museum : Vertegenwoordigers van Afd. Communicatie, Sales Promotion & Advertising, DAF Gebouwendienst, Financin en DAF Nederland


Hieronder enkele foto's van de medewerkers in "funktie"

.

Albert de Leur (l) kijkt samen met Joost Ullmann naar het idee van een gaanderij.