DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Medewerkers DAF Museum Enschede & Glanerbrug

De eerste medewerkers hadden samen met Roelof en Rob eigenlijk alln maar zwaar en smerig werk ! De net verkregen ruimte aan de Getfertweg moest ontdaan worden van allerlei achtergebleven rommel, het pand moest toch ook een beetje ooglijk worden, want tenslotte begon HIER het DAF Museum !! Alle goederen uit de opslagruimtes in omgeving Enschede konden worden verhuisd naar het nieuwe museumdept.

Een Dafje, dat niet loopt en waarvan de variomaticriemen nogal strak gespannen zijn....is net een 10 tonner, die je met de hand verplaatsen moet! Hoeveel Dafjes, stonden er ook alweer in de opslagruimtes ??

En wat te denken van het binnenkrijgen van een vrachtwagen van 2.50 m. breed door een deur van 2.60 m. met daarvoor een ingangruimte/lengte van ongeveer 9 meter!? Rangeren is dus niet mogelijk dus : .... De wagen zo recht mogelijk voor de deur plaatsen, de neus zover mogelijk schuin naar binnen, loopkrik onder de achteras, tientallen ronde stangen onder de wielen, krik laten zakken en allemaal met de rug tegen de zijkant van het voertuig om hem weer een beetje rechter voor de deur te krijgen ? En dat vele malen : elke keer zo'n 15 20 cm opschuiven. Een bus...een halve dag werk om binnen te krijgen !!! Kortom heel veel en zwaar werk. Alln geschikt voor liefhebbers!!

De restauratie van de voertuigen was inmiddels ter hand genomen door Klaas de Roo, die alle dagen (zes dagen per week !!) bezig was met het opknappen van de door ons al klaar gezette voertuigen. Klaas heb je er weer eentje klaar ? De tijd begon te dringen, want de opening van het museum wachtte !

Verhuizing naar Haaksbergerstraat : Eerst alles schoonmaken en schilderen en diverse andere werkzaamheden uitvoeren totdat het een beetje op een museumgebouw ging lijken, daarna inrichten, vaak ook met loopkriks en stangen , want de ingangsruimte binnen was k niet berekend op grote voertuigen. enz. enz.

Er kwam nog iets anders om de hoek kijken na de opening van het museum : De bezetting....Tijdens de openingstijden, moest er wel ook iemand achter de kassa zitten, die ook voor de koffie kon zorgen n relatiegeschenken kon verkopen. Gn probleem de medewerkers waren zeer flexibel , volgens rooster : wanneer kun jij ? Alles werd onderling geregeld. Vacantieperiodes : neem jij die week, neem ik de andere.... Iedereen was vol enthousiasme. Elke dinsdagavond vanaf 1983 tot eind 1991 vaste prik : schoonmaakavond , alle vrijwilligers aanwezig: alles werd gepoetst.... de dames de koffieruimte, toiletten etc, de heren alle auto's poetsen , vloer vegen etc. etc.

Daarnaast kwamen nog de evenementen, die er door het museum georganiseerd werden : Alles voorbereiden , voor een ruilbeurs : ruimte maken, tafels en stoelen klaarzetten , inkopen doen : extra limonade , koffie , broodjes, etc. etc.

Verhuizing naar Glanerbrug : Zelfde liedje !! Werk, werk, ....Voor een tentoonstelling van langere duur van een bepaald item zoals b.v expositie van legerwagens : Alles herindelen , zodat de legercollectie met de Specials samen een eenheid vormden voor een klinkende expositie van enkele maanden. En Klaas....bleef in de inmiddels ingerichte werkplaats auto's restaureren.

De dames hadden naast een schoon museum nog een andere reputatie hoog te houden : De prettige bediening in het restaurantgedeelte tijdens de ruilbeurzen / evenementen en bovenal de vermaarde gehaktballen die er geserveerd werden : Glanerbrug stond er bekend om !!!

Verhuizing naar Eindhoven : Wie moest alles klaarzetten en laden voor de door DAF bedachte Adoption Drive ? Juist....de medewerkers uit Twente, wie moest de museumcollectie naar Eindhoven verhuizen ?.... Wie heeft volop samengewerkt IN Eindhoven om het museum op tijd klaar te krijgen ? Juist....

Gelukkig maar, want zonder de medewerking van deze mensen van het eerste uur was er nooit een groots DAF Museum tot stand gekomen!

Saam'n kriej vl veur mekaar! !

De medewerkers van het eerste uur : Enschede & Glanerbrug

Roelof Boer, Klaas de Roo, Klaas Boensma, Jans de Roo, Tiny Lammers, Bennie Goorhuis, Theo Geltink , Lubbe Wolters, Frans Boensma, Alie Wolters, Ren Spaan, Henk Veenstra, Cor Bunk, Kees Goezinne, Robin van Loon, Rikie Veenstra, Henk Buning, Hennie Buning, Johan Buning, Marie Buning, Patric Koster, Henk van der Sleen en Franz ten Donkelaar.


Hieronder enkele foto's van de medewerkers "in functie"

.

Klaas Boensma aan de verkoop.