DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Liberty !!

Theo Geltink, die zelf ook over enige DAF voertuigen beschikte, had al in 1989 toen DAF een optie kreeg op een pand in Eindhoven zien aankomen, dat "Eindhoven" steeds dichterbij kwam en had reeds op 24-10-1989 samen met andere museummedewerkers een nieuwe stichting opgericht t.w.: Stichting Automobiel Museum Enschede.

Een museum met als hoofdzaak Nederlandse en NIET meer bestaande Vrachtwagenmerken. De "jongens" zouden de hobby, de museumsfeer en natuurlijk het publiek erg gaan missen, als er alléén nog maar een depôtfunktie overbleef in Glanerbrug.

Onder de dagelijkse leiding van Theo Geltink werd de collectie " vreemde merken" in het oude DAF Museum fors uitgebreid: naast de Kromhout, Verheul, Ginaf, Terberg, FTF, Hogra etc etc. waar de Lammers Collectie al over beschikte werd gezocht naar vrachtwagens van merken zoals Bedford, Hanomag, Borgward, Büssing, Leyland, Foden, Berliet, Unic, Fiat, Opel, Kaeble, Austin, Henschel etc etc. In het verleden op "speurtochten" naar oude DAF's waren ze veel interessant materiaal tegengekomen, maar het pastte toen niet in de collectie; NU WEL

Dit museum in het oude DAF Museum onderkomen in Glanerbrug, werd geopend in 1990 toen de meeste DAF's vertrokken waren. Ondanks de enorme inzet van velen, bleek een nieuw museum op deze plaats onhaalbaar: De bezoekers bleven weg, want men had overal gelezen, dat het museum in Glanerbrug ging verhuizen dus..... Dat er een nieuw museum opgestart was, ontging velen. Alle aandacht (óók in de pers) ging uit naar het nieuwe DAF Museum.

Er werd dan ook door het bestuur besloten om het museum per 1 juni 1992 te sluiten, en ALLE aandacht maar weer te vestigen op "Eindhoven" en op de depôtfunktie van het DAF Museum. Daarnaast bleef "Twente" vele evenementen bezoeken met oude trucks en onze informatieoplegger en bleef onze restauratiewerkplaats paraat om oude DAF's te restaureren.

Een deel van de voertuigen werd verkocht terwijl een ander deel in opslag ging voor mischien betere tijden. Dit bleek een goede optie te zijn geweest bleek eind '93.

Enkele medewerkers kwamen nog wel eens helpen in Eindhoven, maar de afstand was gewoon te groot om hier met de hobby bezig te zijn: Weer een "eigen" museum in Twente zou een uitkomst zijn! Er werd contact opgenomen met Rob Lammers in Eindhoven en hetzelfde weekend werden de voorlopige plannen gesmeed. De medewerkers hadden er weer zin in!

In 1994 werd een leeg fabriekspand met de naam Liberty (vrijheid) aan de Twekkelerweg in Hengelo gekocht en werden de museum-activiteiten weer langzaam opgestart.

De medewerkers uit Twente , die zich jarenlang belangeloos hadden ingezet voor het DAF Museum, zagen al aankomen dat de nieuwe "leiding" in Eindhoven lang niet op één lijn zat met Rob Lammers. Wat zij samen met Rob hadden opgebouwd, werd langzaam afgebroken door een "Harlekijn in Eindhoven", die wat museum betrof van geen toeten of blazen wist. ( Hij kende de verschillen tussen een zevenstripper en een kikkerdaf niet eens: is toch dezelfde cabine!!) De medewerkers hadden het al een tijdje voor gezien gehouden in Eindhoven en wachtten in spanning af hoe het Rob verder zou vergaan..... in Hengelo waren in ieder geval géén beterweters zonder kennis van zaken!!

Dus mocht Rob het niet volhouden bij die clown.....Liberty was there!!