DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Museumpand Haaksbergerstraat Enschede

Na de desillusie met het fabriekscomplex van Menko, maar weer op zoek naar een ander pand. We moesten wat... Schuttersveld één van de grootste textielfabrieken ging net in die periode failliet. Misschien....na enkele gesprekken met de curator H. Kessler (later hoogste baas KNVB), konden we bij bedrijfsonderdeel Gerh. Jannink/Bontex aan de Haaksbergerstraat vanaf juni 1983 een ruimte van ongeveer 1200 m2 huren voor 1000 gulden in de maand. Het pand had als grootste voordeel, dat het direct aan de drukste invalsweg van Enschede lag én pal naast het pas geopende Textielmuseum.

Maar het was niet te vergelijken met de 9000 m2 bij Menko, en daarbij vielen dan ook al onze mooie plannen in duigen: Géén dorpsplan met voorgevels, maar een statische ruimte met ontstellend veel licht, want het hele dak was van glas ( volledig shedkap). Ook natuurlijk veel werk, want het was ook een textielfabriek : dus alle spanten zowieso al dik onder het stof: Toch gingen we vol goede moed aan de slag, om er een echt museum van te maken. Wekenlang met een aardig ploegje vrijwilligers vooral schoonmaken en schilderen.... De toegangsdeuren verbreden, want deze waren niet berekend op vrachtwagens, een toilet creëren etc etc. toen alles bijna klaar was, kwam de brandweer op ons verzoek kijken of alles aan gestelde normen voldeed: bijna ; alleen.... nog een paar dagen werk: Hier nog een slanghaspel (+ natuurlijk een dikke waterleiding) , daar toch nog graag een vluchtdeur....) We werkten met man en macht en kregen het pand net op tijd af. De kranten bleven al schrijven over een aanstaande opening dus....aanpakken. Het eerste DAF Museum werd geopend op 5 mei 1984.

Maar ook hier een limiet: Als het bedrijfsterrein verder ontwikkeld werd, moesten we eruit. De verwachting was, dat dat nog ongeveer twee jaar zou duren.

Daar konden we eigenlijk niet op wachten! Weliswaar hadden we van de Gemeente Enschede nog een opslagruimte kunnen krijgen onder de Edo Bergsmabrug van ruim 350 m2, de museumruimte werd veel te klein (was het eigenlijk al...) maar door de reeds aangevangen werkzaamheden voor een nieuw industrieterrein achter ons pand, kregen we door de vele graafwerkzaamheden ook nog eens te maken met een fikse rattenplaag. Enige weekenden achter elkaar, moest het museum noodgedwongen gesloten blijven, daar de rakkers overal rondliepen!! De gemeentelijke bestrijdingsdienst deed haar uiterste best, maar de graafwerkzaamheden gingen voort dus.... wegwezen!!

Begin 1986 kregen we te horen, dat de huur per 1 mei werd opgezegd wegens verkoop van het pand. Textielbedrijf Bontex, de hoofdhuurder, hield er ook mee op en de panden werden verkocht. Dankzij onze vooruitziende blik konden we binnenkort over "Glanerbrug" beschikken. Het bedrijvencomplex Jannink werd bijna geheel gesloopt. De historische voorgevel is bewaard gebleven en dient nu als entree van de Ford dealer.


Hieronder foto's van ons museumpand "Jannink" aan de Haaksbergerstraat.

Op de voorgrond ons nieuwe onderkomen, op de achtergrond het Enschedese Textielmuseum.

Op de voorgrond ons nieuwe onderkomen, op de achtergrond het Enschedese Textielmuseum.


Achter deze gevel komt het eerste DAF Museum aan de Haaksbergerstraat te Enschede.-1 (56K)

Achter deze gevel komt het eerste DAF Museum aan de Haaksbergerstraat te Enschede.


Nou, Rob maak er maar eens een DAF Museum van..... (57K)

Nou, Rob maak er maar eens een DAF Museum van.....


Alles eerst maar eens stofvrij maken en schilderen..... (58K)

Alles eerst maar eens stofvrij maken en schilderen.....


De restanten van wat eens een weverij was, zijn nog aanwezig in het pand. (59K)

De restanten van wat eens een weverij was, zijn nog aanwezig in het pand.


Schilderwerk genoeg in het voorportaal-ingang en museumzaal. René Spaan heeft zijn 66 coupé alvast binnen gezet. De eerste DAF is binnen..... (164K)

Schilderwerk genoeg in het voorportaal-ingang en museumzaal. René Spaan heeft zijn 6 coupé binnengezet. De eerste DAF is binnen.....


Met een paar vrachten zand, zie je de muur niet meer, en we hebben een mooie plek voor onze legervoertuigen. (52K)

Met een paar vrachten zand, zie je de muur niet meer, en hebben we een mooie plek voor onze legervoertuigen.


Zo licht als het nu is, is het zomers zo warm en 's winters zo koud met een glazen dak. (61K)

Zo licht als het nu is, is het zomers zo warm en 's winters zo koud met een glazen (shedkap)dak.....


naar begin pagina

startpagina