DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Museumpand Tongelresestraat Eindhoven

Eind 1989 krijgt DAF een optie om het pand van de voormalige bierbrouwer Huenges (Bierbrouwerij De Valk, later ijsfabriek Coolen) te kopen. De oude mevrouw Huenges heeft het te koop staan, maar voordat er sprake kan zijn van koop door DAF, zullen alle huurders (over het algemeen autobedrijfjes en kunstenaars) de ruimtes verlaten moeten hebben.

Dit duurt tot half 1990, waarna DAF het pand aankoopt ten behoeve van het DAF Museum. De DAF Gebouwendienst, onder de leiding van J. Ullmann heeft inmiddels de benodigde vergunningen binnen. Er wordt opdracht gegeven aan architect Jacques Vaessen Architect HBO om de nadere plannen uit te werken.

Het bouwplan omvatte de renovatie van de oude brouwerij met een vloeroppervlak van totaal 1345 m2, en de bouw van een expositiehal van 3456 m2. Een enorme ruimte ! Heel wat anders, dan we gewend waren, "Glanerbrug" was inclusief de parkeerplaats van dezelfde omvang als hier alleen de nieuwe expositiehal. De verbouw/nieuwbouw start in 1990 onder dagelijks toezicht van Piet Wijnhoven, de rechterhand van J. Ullmann. In september 1990 wordt er begonnen met de renovatie van de oude brouwerij ( we hoeven het niet eens zelf te doen.....! ). In januari 1991 start de bouw van de expositiehal + tussenbouw ( aansluiting naar brouwerij ).

Voor renovatie van het oude bedrijfsgebouw en de nieuwbouw van de expositiehal stelden DAF en VADO (van Doorne Beheer) samen een bedrag beschikbaar van ruim 3,5 miljoen gulden. Voor het DAF Museum in Glanerbrug een bedrag om van te watertanden. Dit kon bij ons nooit bereikt worden! Fantastisch dat DAF samen met de familie van Doorne zich zo inzette voor een DAF museum. Maar het betekende ook dat het lot van het DAF Museum in Glanerbrug bezegeld was.

Het resultaat is prachtig : Het oude brouwerijgedeelte wordt volledig in oude luister hersteld, daarachter verrees een grote expositiehal waar de grote "museumstukken" tentoongesteld konden worden..

Op maandag 6 januari 1992 kon Rob met zijn ploeg medewerkers aan de slag om van dit mooie onderkomen een werkelijk DAF Museum te maken.


Hieronder enkele foto's van museumpand De Valk

De DAF gebouwendienst had aan de Tongelresestraat een bord geplaatst met alle bij de bouw betrokken bedrijven. (59K)

De DAF Gebouwendienst, had aan de Tongeleresestraat een bord geplaatst, met alle bij de bouw/verbouw betrokken bedrijven.


De voortgang van de bouw wordt in ogenschouw genomen door Peter Kleiberg (l) en Ab Hoffman. Klaas Boensma wacht even. (56K)

De voortgang van de bouw wordt in ogenschouw genomen door Peter Kleiberg (l) en Ab Hoffman. Klaas Boensma wacht even.


De eerste staander voor de expositiehal wordt in 1991  geplaatst door Rob Lammers. Alom belangstelling of dit k zou lukken! (77K)

De eerste staander voor de expositiehal wordt in 1991 geplaatst door Rob Lammers. Alom belangstelling, of dit k zou lukken!


De nieuwe ingang van het museum en de ontvangsthal zijn bijna klaar evenals..... (50K)

De nieuwe ingang van het museum en de ontvangsthal zijn al bijna klaar evenals.....


de ruwbouw van  nieuwe expositie-museumhal. Er wordt al aan de bestrating rondom gewerkt. (60K)

.....de ruwbouw van de nieuwe expositie-museumhal. Er wordt al aan de bestating rondom gewerkt.


De voorbouw is al gerenoveerd evenals de  1e werkplaats van van Doorne aan de buitenzijde. (56K)

De voorbouw is al gerenoveerd evenals de 1e werkplaats van van Doorne aan de buitzijde


Wat er aan de binnenzijde volgens Albert de Leur moet gebeuren, laat hij hier bij Ned Car-Volvo in Born zien. (59K)

Wat er aan de binnenzijde volgens Albert de Leur moet gebeuren, laat hij hier bij Ned Car - Volvo Born zien.


Dat er door de medewerkers in Eindhoven ook echt werd gewerkt..... (54K)

Dat er door de medewerkers in Eindhoven ook echt werd gewerkt.....


Bewijzen deze foto's waar resten beton in de van Doorne werkplaats worden verwijderd. (63K)

.....bewijzen deze foto's, waar resten beton in de van Doorne werkplaats worden verwijderd.


Oscar Wibaut laat de eerste en oudste  werknemer van DAF, de heer Lubse (l)  de vorderingen in de werkplaats zien. (49K)

Oscar Wibaut laat de eerste en oudste werknemer van DAF, de heer Lubse (l) de vorderingen in de werkplaats zien.


Het is echt een geweldig mooi gebouw geworden. Een aanwinst voor Eindhoven en waarvoor het bedoeld is, een perfect onderkomen voor het  DAF Museum. (42K)

Het is echt een geweldig mooi gebouw geworden. Een aanwinst voor Eindhoven n waar het voor bedoeld is, een perfect onderkomen voor het DAF Museum.