DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Transport voertuigen

De eerste personen- bestelwagens werden over het algemeen in de buurt van Enschede gevonden. Het ophalen was vaak een kwestie van starten en rijden. Als hij niet liep was de oplossing een stevige sleepkabel, want de dafjes liepen zonder vacuum op de varimatic byzonder zwaar. Moesten de autos iets verder worden weggehaald, dan bood vaak een geleende autotranporter uitkomst. De auto's die " op route " lagen mochten met toestemming van Rob's baas meegenomen worden achter in de laadbak.

Maar....toen kwamen de eerste vrachtwagens ! Roelof en Rob hadden wel een rijbewijs, maar de eerste twee oudjes van de Gemeente Reiniging Enschede liepen niet. De ene had een remprobleem de ander een mankement in de brandstoftoevoer. Roelof had wel een oplossing! Hij had tenslotte een Ford Capri 2600 en die kon ze vast wel trekken!. Zover was het toch niet naar de Elsbeekweg!? Zo gezegd zo gedaan, de Ford ervoor, sleepkabel eraan en rijden maar. Zonder accu's, dus ook geen richtingaanwijzers.... Het was maar een kilometer of drie maar Rob had het tijdens de rit aardig warm. De DAF in de versnelling, voet op de koppeling, hand bij de handrem (de handrem remde de cardanas af bij deze oude types!!!!) en rijden maar.... Het lukte: de Ford gaf het onderste uit de kan, we hoefden niet al te veel te remmen, n we zijn gn politie tegengekomen! . Dat gaf moed voor nummer twee.

Nummer drie: De DAF T 2200 DKD van de BSO, starten en naar de Elsbeekweg rijden met het trotse bezit! Dit was d manier, maar zouden we in de toekomst weinig meemaken.

Op allerlei manieren hebben we de vrachtwagens, bussen en opleggers opgehaald: met sleepkabel/ketting, met sleepstang, met een kraanwagen , gebruikmakend van allerlei op zaterdag beschikbare diepladers ( van klapper tot semie), gewoon rijdend met FH/HF platen en een kleiner model vrachtwagen pastte wel bij Rob achter in de laadbak!!

Het grotere werk: Rob zag tijdens de rit naar Belgi, bij Transportbedrijf Smulders in Valkenswaard een achterkant van een bus, die anders was dan anders. Het zou toch niet.... Jawel, het was inderdaad de inmiddels zr zeldzame busoplegger, die DAF vroeger gebruikte als personeelsbus. Dit exemplaar stamde uit 1946 en werd al jaren door Kusters gebruikt als schaftkeet. Maar er stond nog iets tussen de bouwmaterialen n.l een zo goed als nieuwe losse complete cabine van een 2000 DO eerste generatie. Na een lang gesprek met de eigenaar, kon Rob zijn weg naar Belgi vervolgen een busoplegger en een cabine rijker!!

Hoe kregen we die oplegger naar Enschede? Aankoppelen, ho maar, want deze had nog een echte ouderwetse originele DAF koppeling ( " oud model king pen "). Niemand die er nog een trekker bezat met een koppelingsschotel die zou passen, want die waren in de loop der jaren allang uit het straatbeeld verdwenen. De oplossing was in vakjargon een "klapper" een dieplader, waarvan de achterwielen op zij konden zodat de lading tussen de achterwielen door op het platvorm gereden kon worden. Rekenen: als we de oplegger in de uiterste stand uitschoven, zou de oplegger zonder kop precies in de kuip passen. Als de wielen zich dan weer sloten, zou de kop boven de achterwielen uitkomen. Het moest passen!

Het pastte. De 2000 DO cabine kreeg een plaatsje op de kop van de dieplader. Klaar voor transport. Wel eens met een volledig uitgeschoven dieplader, znder stuuras, dwars door dorpen en steden van Valkenswaard naar Enschede gereden ? Autobanen waren er nog niet, dus ....rechtsaf, betekende eerst zo'n 75 meter aan de linkerkant van de weg rijden voordat de bocht naar rechts gemaakt kon worden. Het opleggerbed mocht k de kantstoep niet raken!! Tegenwoordig ondenkbaar met al die gestuurde assen en hoogteregeling, maar toen.... Op een soortgelijke manier hebben we bij de Roy Transport in Helmond de DAF losser mt trekker opgehaald . Toen hoefden we echter "gelukkig" de oplegger maar zo'n 1,5 meter uit te schuiven.

We kregen een tip van een donateur, dat hij in Snakkerburen bij een oudijzer handelaar een hele oude DAF kraanwagen had zien staan. Het moest een oud type zijn, want hij had dezelfde grille als onze R 50 A. Hij was rood en hl lang! Onze nieuwsgierigheid, was gewekt, maar waar lag Snakkerburen. Het bleek een dorpje boven Leeuwarden te zijn. Wel "ver" weg maar het gegeven lokte, we mosten gaan kijken! Snakkerburen was een klein dorpje, en n de bewoners moest toch haast wel weten waar een grote rode kraanwagen stond!? Er stond inderdaad een grote rode kraanwagen....eerste type DAF cabine ( origineel ) en hij was 11 meter lang!!!!. Wat was dat voor een kraanwagen ? Bij navraag bij Frans Bannenberg, kwamen we er achter, dat deze DAF (Type B 62) nmalig door DAF gebouwd was voor de Marine. Een paar dagen later was hij gekocht door Rob, maar hoe krijg je zo'n "lange" in Enschede? Willy Fhij ( Maathuis ) had wel een oplossing.... Jeroen gaat zaterdag wel even met je mee met onze kraanwagen ( AZ 1900 ). De volgende zaterdag vroeg op stap, en 's middags hing de kraanwagen in de kraanwagen!

In december 1988 hadden we wel een heel byzonder transport. Via Generaal Couzy hadden we toestemming gekregen om enkele militaire voertuigen uit te zoeken bij de domeinenopslagplaats Spoor Zeist in Soesterberg. Op 12 november hadden we al een paar mooie voertuigen uitgezocht en nu konden ze worden opgehaald.. Op 17 november met zes dieplader combinaties tegelijk op stap; vier van van Wezel Transport en twee van de DAF dealer BSO. Al met al ook een zeer kleurrijke optocht, die ook erg veel bekijks trok. Ok goede reclame voor het DAF Museum in Glanerbrug, want we hadden achterop de opleggers een bord gehangen : Wij gaan naar het DAF Museum in Glanerbrug!

Zo hebben we natuurlijk in de loop der jaren ontzettend veel meegemaakt qua transporten. Het was altijd buitengewoon mooi en vaak ook "spannend" werk.

Zie ook via Startpagina onder Miscellaneous : Om nooit te vergeten !

Bij de transportfoto,s waar we er helaas veel te weinig van hebben, want we waren meestal te druk met andere dingen....(n we hadden destijds nog gn mobiele telefoon waar we ook foto's mee konden maken!!), vindt U ook nog enige tekst en uitleg.


Hieronder enkele foto's van de museumtransporten

.

Onze 328 gevonden op het woonwagenkamp van Oss wordt opgehaald.

 

n nog enkele foto's van de museumtransporten:

.

Klaar voor vertrek uit Soesterberg.

 

Bello's :

.

Bello 1 heeft een rukje nodig van een kraanwagen van Jan de Sloper. Lubbe Wolters (l) en Henk van der Sleen in aktie.